Billede af plankebord

Guide: Valg af træsorter til dit plankebord

Vælg den rette træsort til dit plankebord

Spisebordet er mange familiers centrum, og er stedet hvor dagens store som små samtaler finder sted. Når du skal vælge en træsort til dit nye plankebord, er der mange ting, som kan spille ind. I bund og grund kan alle træsorter benyttes – men visse træsorter egner sig bedre til opgaven som bordplade end andre. Især træets hårdhed påvirker, hvorvidt træarten egner sig. Træets farve har stor indvirkning på det endelige udtryk, men da man i de fleste tilfælde kan give træet en anden farve ved hjælp af olie og lak, bør farven aldrig være afgørende for dit valg. 

For at hjælpe dig på vej i junglen af valgmuligheder i træets verden, har vi her samlet en kort guide til en række forskellige træsorters egenskaber. Forhåbentlig kan den hjælpe til, at du træffer den helt rette beslutning, når plankerne til dit plankebord skal vælges. 

I vores guide kan du lære mere om følgende træsorter:

  • Eg
  • Fyr
  • Valnød
  • Ask
  • Bøg

Eg – de populære egetræsplanker

Egetræ er vores mest valgte trætype til plankeborde. Det er en stærk trætype med en høj holdbarhed. Derfor er eg også naturligt velegnet og ofte brugt til møbler både indendørs og udendørs. Friskskovet egetræ vil have et grågult udseende, som ved lyspåvirkning ændres til en mere brunlig kulør. Strukturen og kuløren i egetræ er ofte livlig og dekorativ. Dette giver træets færdige planker en tydelig og smuk årestruktur, der kan fremhæves yderligere med den rette olie.

Eg er en af de relativt tunge og hårde træsorter. Derfor vil du også opleve, at et spisebord lavet med massive egeplanker er meget tungt. Middelvægten for ovntørret egetræ er ca. 670 kg/m3. Som nævnt er træet stærkt, det svinder ikke meget ved tørring, og vigtigst af alt, så er egetræ holdbart. Behandler du dine planker godt, og plejer bordet efter anvisningerne, så er du sikret et spisebord til mange generationer. Kommer der et lille mærke i de massive planker, er det derudover også muligt, at pudse bordet ned og tilføje et nyt lag olie. Så står plankerne som nye. Derfor er eg en af de mest populære træsorter, når det kommer til plankeborde.

Træsorter - Lyst plankebord i massiv egetræ
Lyst plankebord i massiv egetræ

Fyr – fyrretræsplanker

Fyrarterne omfatter mere end 90 arter, og i Danmark er det skovfyr, som er den hjemmehørende træsort. Hos fyr ses en tydelig farveforskel i stammens indre kerne og den ydre stammedel. Kernen har et blegt og rødbrunt udseende, mens den ydre splint fremstår mere hvidgullig. Det rødlige islæt giver en smuk og varm glød til træet. Et karakteristika for fyrretræ er de tydelige årringe, som giver fyrretræsplanker et smukt og naturligt spil. 

Sammenlignet med eg har fyr en forholdsvis lav hårdhed i træet, og er derfor ikke ligeså modstandsdygtig over for mærker og ridser i træet. At fyrretræ er blødere, gør dog også plankerne lettere at bearbejde med hånd- og maskinværktøj. Fyrretræsplanker er derfor også nemmere og hurtigere at nedslibe, så mærker og eventuelle ridser fjernes. Træet overfladebehandles let, så det opnår optimal beskyttelse og bliver modstandsdygtigt over for snavs og vand. Middelvægten for ovntørret fyr er ca. 490 kg/m3. 

Plankebord i brun fyr

Valnød – valnøddetræ planker

Valnød er en eftertragtet trætype inden for møbler og planker. Træet har en smuk mørkebrun kerne og er oftest ligeåret med en tydelig og smuk årestruktur. Dette giver alle valnøddeplanker et spændende og særegent udtryk, der gør dit bord helt specielt. Trætypens dybe glans vil med alderen få mere styrke og fremhæve de kraftige årringe yderligere.

Valnøddetræ er let at bearbejde. De slidstærke planker er tunge og hårde, og kan med den rette behandling få et enestående finish. Middelvægten for valnød er ca. 560 kg/m3. Træets smukke udseende og farve har særligt gjort den eftertragtet og værdifuld for møbelindustrien. 

Heimdal plankebord i valnød
Plankebord i valnød

Ask – asketræ planker

Ask er et af Danmarks naturligt forekommende træer, og er derfor et helt almindeligt skovtræ i den danske natur. Det er en tung og hård træart, som med fordel kan bruges til møbler, gulve og legetøj. Ask har en gennemgående gullighvid kulør. Hos nogle gamle træer ses det dog, at kernen får en mere brunlig til sortbrun eller olivenfarvet falsk farve, som kaldes brunkerne. Brunkerne har kun betydning for træets udseende og påvirker ikke træets styrke. Der er desuden en kulørforskel mellem vår- og høstveddet, som giver tydelige årringe. Asketræ har derfor et livligt og dekorativt udseende, og plankerne får derfor et naturligt mønster med flotte kontraster i årerne. Et plankebord i ask er derfor særligt til dig, som elsker naturen mønstre. 

Ask er en relativt tung og hård træart med gode mekaniske egenskaber, der gør den yderst anvendelig i mange henseender. Dens middelvægt er ca. 650 kg/m3 og ligger sig derfor tæt op ad eg. Træartens hårdhed gør, at det ligesom eg kan stå imod dagligdagens snavs og brug. 

Bøg – bøgetræsplanker

Bøgetræet er i Danmark en hjemmehørende skyggetræsart. Når det fældes, vil træet have en lys gullig kulør, som ved tørring og eksponering af lys bliver mere rødbrun. Hos bøgen er der ikke tydelig forskel på vår- og høstved. Derfor er årringene ikke lette at se, og træets struktur fremstår mere ensartet end tidligere nævnte træarter. Bøgens planker kan kendes på de mørkebrune, kommaformede striber, som er marvstrålernes udløb. 

Bøg er en træsort, som ofte bruges i møbelindustrien, hvor træets gode styrkeegenskaber kan udnyttes. Til udendørs brug, vil bøgen aldrig være det foretrukne valg, grundet træsortens ringe holdbarhed i udemiljø uden imprægnering. Bøg er en relativt hård træart, og er den stærkeste danske træsort. Den kan derfor placeres i gruppen af hårde træsorter. På trods af dens hårdhed, kan overfladen blive næsten hornagtig glat og egner sig godt til drejearbejde. Træet er tungt, og har en middelvægt på 680 kg/m3 for ovntørret bøg. Stærke bordben er altid at foretrække, uanset hvilken type af bordplade du har. Dog er det særligt vigtigt med solide bordben til et plankebord, da de skal kunne klare de store plankers tyngde.

Hvilken type planker skal jeg vælge?

At vælge den rette træsort til sit plankebord, kan være et svært valg. Alle de forskellige træsorter har både fordele og ulemper afhængigt af, hvad dine behov er. Nogle valg er mere sikre end andre, men fælles for de træsorter vi arbejder med er, at vi kan stå inde for deres gode egenskaber. Som nævnt tidligere kan træets farve ændres og påvirkes gennem valg af olie. Derfor skal du ikke bekymre dig om, hvorvidt træets naturlige farve nødvendigvis matcher dine egetræshylder eller dit planke sofabord.

Alle træsorterne har sine særheder og unikke træk, som bidrager til at skabe et helt unikt bord. Vi håber, at du med denne viden er blevet lidt klogere på træarternes egenskaber, og hvilken planketype, der er den bedste for dig og dit plankebord eller sildebensbord. Hvis ikke, står vi altid klar til at dele vores store viden og ekspertise med dig.

Indkøbskurv
Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.