Balder plankebord i lys egetræ

Fra træ til plankebord

Fra træ til plankebord

Når du tager et nyt træ plankebord med ind i din stue, tænker du nok først og fremmest over, hvor flot det er, og hvor godt det passer til dit rum. Men senere, mens du dækker op til den første middag ved dit nye bord, spørger du måske dig selv: Hvordan er så fint et møbel blevet til?

Hos Naturplank mener vi, at viden om, hvordan et møbel er blevet til, giver dig et personligt forhold til det. Dit træ plankebord danner centrum for mange dejlige oplevelser i hverdagen såvel som til fest. Og jo bedre du kender dit træ plankebord, desto hyggeligere bliver stunderne, når familien og vennerne er samlet omkring det.

I dette indlæg kan du følge dit plankebords rejse – fra idéens tilblivelse til det færdige bord. Her får du et unikt indblik i Naturplanks arbejde og en helt særlig forståelse for, hvordan dit plankebord er blevet til.

Dit plankebord starter med din vision

Det første skridt på træ plankebordets rejse mod dit hjem bliver taget, når du fortæller os om din vision for, hvordan dit bord skal se ud. Hos os har du mulighed for at være en aktiv del af hele skabelsesprocessen, og det starter med, at vi taler om hvilke behov, dit spisebord skal opfylde.

Bordet skal selvsagt stå godt til dit rum – men skal det stå i stuen, køkkenet eller køkken-alrummet? Skal det være et rundt sildebensbord eller et firkantet plankebord? Og hvor mange mennesker skal kunne sidde ved det? Der er mange spørgsmål, du skal kende svaret på. Vi hjælper dig med at træffe de rigtige valg, så dit nye bord passer til netop dine behov.

Et vigtigt punkt i denne proces er, at du vælger hvilken træsort, dit bord skal laves i. Et spisebord kan som udgangspunkt laves i en hvilken som helst træsort, du ønsker, men nogle træsorter er bedre egnet som bordplade end andre. Her kan du med fordel læse vores guide til valg af træsort, som giver dig et godt indblik i de forskellige træsorters egenskaber.

Rustikt plankebord i egetræ
Rustikplankebord i egetræ

Udvælgelsen af træ – det helt rigtige træ til dine behov

Når du har valgt et design til dit træ plankebord og besluttet hvilken træsort, dit bord skal laves i, udvælger vi det træ, vi bruger til bordpladen. Træets kvalitet betyder meget for det endelige produkt. I den forbindelse er der nogle ting, vi er meget opmærksomme på, når vi vælger træ til dit bord.

Træets fugtighed spiller en stor rolle. Det er meget vigtigt, at det udvalgte træ er “møbeltørt”. Det betyder, at træets fugtighed skal ligge mellem 6%-8%.

Da tørt træ trækker sig sammen, og meget fugtigt træ udvider sig, kan træets dimensioner ændre sig, efter bordet er lavet – og bordet kan også slå revner over tid. Derfor sørger vi for at udvælge planker til dit spisebord, der har den helt rette fugtighed. Vil du vide mere om dette, kan du læse om fugtighed og træ på træ.dk.

Når vi vælger træ til dit plankebord, er vi også meget opmærksomme på, at træet er lige og har den helt rigtige tykkelse. Bordet skal stå stabilt, og en lige bordplade er vigtig for, at bordbenene står korrekt, og bordet ikke vipper.

Tilskæring, slibning og finish med øje for detaljen i dit træ plankebord

Når træet er valgt, skal det skæres til. Vi skærer træet til, så det passer præcis til dine behov. Herefter sliber vi træet, så bordpladen bliver flot og jævn. En jævn overflade sørger for, at de ting, du stiller på bordet, står stabilt – og det er en vigtig del af din glæde ved bordet i hverdagen.

Når vi har slebet træet, er det tid til at kæle for detaljerne. Træet i hver bordplade har sine egne smukke årer, som vi fremhæver, så dit bord får sit eget helt særlige udtryk.

Odin plankebord med V-ben

Bordben og -stel

Dit bord bæres af sine ben – og ikke kun fysisk. En smuk bordplade kommer først til sin fulde ret, når den bæres af de helt rigtige ben. Hos Naturplank laver vi vores bordben og understel efter netop dine behov.

Vi fremstiller vores bordben og -stel i vores eget værksted. Her sikrer vores uddannede smede, at designet på bordbenene er det helt rigtige til at bære netop dit nye træbord. Det giver os også mulighed for at tilpasse bordbenene præcis til din vision. Har du en kreativ idé? Fortæl os om den – vi hjælper dig med at realisere den.

Alle Naturplanks bordben og -stel er lavet af børstet stål. Når vi har lavet stålbenene til dit bord, pulverlakerer vi dem. Det forlænger stålets holdbarhed og sørger for, at bordbenene er lette for dig at vedligeholde.

Fra træ til plankebord – de sidste skridt

Dit bord er næsten færdigt. Før vi samler det, skal det lakeres. Hertil anvender vi speciel træolie, som beskytter træet.

Olien spiller også en vigtig rolle i plankebordets udseende. Den er nemlig med til at give den færdige bordplade den flotte farve, som du beskrev, da vi talte om din vision for dit nye plankebord. Lakeringen hjælper også med at fremhæve de spændende detaljer i træets årer, som du vil opdage nye mønstre i gang på gang. Vil du vide mere om pleje af din bordplade, kan vi anbefale vores guide til pleje og vedligeholdelse af plankeborde.

Når vi har lakeret træet, fastmonterer vi bordpladen på benene – og dit nye træbord er nu fuldendt. Du har fulgt dets rejse fra træ til bord, og du kan føje dit personlige kendskab til dit flotte bord til glæden ved at bruge det hver dag.

Følg plankernes rejse fra udvælgelse til færdigt bord i videoen nedenfor. 

Realiser din vision med Naturplank

Vi håber, at du har nydt dette indblik i plankebordets rejse fra træ til bord. Har du en vision, Naturplank skal hjælpe med at realisere? Du er altid velkommen til at kontakte os via vores chat eller kontaktformular. Du kan også ringe til os på telefon 71747019 eller sende en mail til kontakt@naturplank.dk – vi står klar til at skabe dit drømmebord.

Indkøbskurv
Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.