Sådan plejer og vedligeholder du dit plankebord

Pleje af plankeborde er nødvendigt, for træ er et levende materiale og vil med tiden miste sin robusthed mod fx varme- og væskepåvirkning, hvis ikke det løbende behandles og vedligeholdes. Dette lyder måske omfattende, men det er det slet ikke.

Når dit plankebord trænger til pleje og kærlighed, er det en utrolig let og hurtig process, og skal kun foretages 2-3 gange om året – eller når bordet begynder at se lidt træt ud.

Daglig rengøring og pleje ved almindeligt brug

I den daglige rengøring af plankebordet har du kun brug for en hårdt opvredet klud, så skidt og støv kan fjernes. Man kan bruge natur sæbe til rengøring – Der må ikke bruges stærke rengøringsmidler

Insisterer du på at tilføje lidt sæbe, så anbefaler vi, at du benytter en natursæbe.

Step by step pleje og vedligeholdelse af plankebord

Når dit plankebord efter noget tid begynder at se træt og trist ud, trænger det til, at blive shinet op og vedligeholdt. Til det har du brug for tre ting; en plejeolie, en svamp og to bomuldsklude.

Vi anbefaler, at du behandler dit plankebord hver 3. måned og følger nedenstående 5 steps:

 

1

Rengør bordpladen med en hårdt opvredet karklud (knub godt i bund) for at fjerne skidt, støv og fedtaflejringer. Lad bordet tørre i ca. 30 minutter.

2

Påfør olien til hele bordets overflade med en svamp, og lad den sidde i 8-10 minutter. *se note

3

Efter 8-10 minutter tørres bordpladen af. Har bordet “tørre pletter” når de 8-10 minutter er gået, betyder det, at bordet har trukket mere olie nogen steder end andre. Er dette tilfældet, påfører du olie igen, og lader den nu trække i 2-4 minutter.

4

Når træet ikke længere fremstår med “tørre pletter”, er overfladen mættet og bordpladen aftørres med en helt tør bomuldsklud. Sørg for at bordpladen er aftørret og virker fingertør.

5

Lad olien hærde i ca. 12 timer inden brug. Bordet kan med fordel behandles om aftenen, så det er klar til brug ved morgenmaden.

*Fordi olien hærder op, er det vigtigt, at den kun får lov til at sidde i maks 15 minutter.

Træ er et levende materiale

Hos Naturplank benytter vi udelukkende møbeltørret træ, som er tørret til en fugtighedsprocent på mellem 6-8%. Dette sikrer dig et plankebord af høj kvalitet og mindsker, hvor meget plankebordet arbejder og slår revner over tid. For borde fremstillet i massivt træ, er det dog vigtigt at påpege, at vi har med et levende materiale at gøre. Selv med en korrekt tørring og pleje vil planker af massivt træ blive påvirket af sine omgivelser. Træ vil optage og afgive fugt afhængigt af den omgivende temperatur og luftfugtighed.

Derfor anbefaler vi hos Naturplank, at I stiller bordet et sted, hvor både temperaturen og luftfugtigheden er relativ fast og ikke svinger. Dette vil i kombination med korrekt pleje og vedligeholdelse være med til at minimere risikoen for, at jeres bord arbejder.